,

Elonet-elokuvatietokanta uudistui

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) ylläpitämä Elonet, Suomen kansallisfilmografian verkkojulkaisu, on uudistunut. CSC (Tieteen tietotekniikan keskus) tallentaa ja suoratoistaa Elonet-elokuvatietokannan sisältämiä videoita. Valokuvien, julisteiden ja esseiden ohella Elonetissä on kokonaisia elokuvia, harvinaisia dokumentteja, trailereita ja valikoituja klippejä. Uusimpana sisältönä ovat sota-ajan katsaukset.
Uutinen CSC:n sivuilla
Mitä uutta Elonetissä
Radio- ja TV-arkisto 

E-oppimateriaalit hallintaan ja jakoon keskitetysti

Dikaios Cloud on e-oppimateriaalien keskitetty hallinta-, jakelu- ja hankintapalvelu. Sen avulla oppilaitos saa maksuttomat ja maksulliset eri sisällöntuottajien e-oppimateriaalit suoraan verkko-oppimisalustalle. 

Radio-ohjelma twiittaamisesta

Yleisradio alkoi lähettää vuoden alussa ohjelmasarjaa mikrobloggaamisesta.  Sarjan vanhat ohjelmat voi kuunnella YLE Areenasta

Facebook kasvaa vaikka nuoriso lähtee kävelemään

Facebookin käyttäjämärä nousi vuoden 2013 lopussa 1,23 miljardiin. Yli puolet yhtiön mainostuotosta tulee jo mobiilipalveluista.  Nuoriso on kuitenkin alkanut kaikota johtavasta yhteisöpalvelusta. Asiantuntija Harto Pöngän kokoamien tilastojen mukaan on Facebookin käyttö vähentynyt Suomessa vuoden 2013 aikana ikäluokassa 14-21-vuotiaat. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös muualla: tuoreen tutkimuksen mukaan yhteisöpalvelun käyttäjämäärät ikäluokassa 13-17 vuotta ovat vähentyneet Yhdysvalloissa 25 prosenttia vuodesta 2011. Facebookin tilalle on tullut uusia mobiileja pikaviestipalveluja kuten WhatsappSnapchat ja Kik. Nopeimmin kasvavaksi sosiaaliseksi mediaksi nousi tammikuussa 2014 Instagram.
Techcrunch
Memeburn 

Facebook avaa uutiskoostajan - aluksi vain USA:ssa

Facebook avaa Paper-nimisen uutiskoostajan 3. helmikuuta. Hieman Flipboardia muistuttavaan sovellukseen voi tilata eri verkkolähteistä sisältöjä, esimerkiksi sanomalehtiä. Facebook Paper on aluksi saatavana vain Yhdysvalloissa. 
Facebook Paperin mainosvideo 
The Next Web 

Sosiaalisen median mobiilipalvelut valtaavat alaa

Sosiaalisen median tuntijat ennustivat vuodenvaihteessa alkavan vuoden trendejä. Niiden mukaan mobiili tietotekniikka jatkaa voittokulkuaan. Pikaviestipalvelut yleistyvät, ja Facebook lisää suosiotaan varttuneen väen keskuudessa.
YLE 

Offline-tietokoneeseen voidaan murtautua

Vuoden 2013 kohu-uutinen verkkovakoilusta rikastui vuodenvaihteessa, jolloin ilmeni muun muassa, että Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA pystyy porautumaan iPhonen ja monen muun laitteen tiedostoihin. Tuoreimpien paljastusten mukaan NSA kykenee murtautumaan myös tietokoneisiin, joita ei ole kytketty tietoverkkoon. 
The Next Web 
The New York Times 
The Guardian 
BBC 

Uusi pelkistetty blogipalvelu: Svbtle

Uusi blogipalvelu Svbtle avasi tammikuun lopulla ovensa suurelle yleisölle. Kirjoitusasultaan hankalasti muistettettava alusta panostaa Ghostin tavoin yksinkertaiseen käyttökokemukseen ja pelkistettyyn käyttöliittymään. 
The Next Web 

Pelkistetty iPhone-kalenteri: Peek

Peek Calendar on uusi iPhonessa toimiva kalenterisovellus, joka säväyttää pelkistetyllä ja intuitiiviseksi mainostetulla käyttöliittymällään. Sovellus maksaa kaksi dollaria. 
The Next Web 

Jelly vastaa kysymyksiin

Uusi kysymys- ja vastauspalvelu Jelly julkaisi mobiilisovelluksensa (Android, iOS) tammikuussa. Sovellus on  sukua Googlen vastikään lanseeraamalle avunpyyntöpalvelulle Helpoutsille
The Verge
Digital Trends 

Suoraviestejä Instagramilla

Kuvanjako- ja pikaviestipalvelu Instagram otti käyttöön Direct-ominaisuuden, joka mahdollistaa kuvien ja pikaviestien lähettämisen henkilökohtaisesti vastaanottajalle.
Techcrunch 

Uusi musiikkipalvelu Beats

Musiikin suoratoistopalveluja perustetaan nykyisin tiheään. Tammikuussa aloitti toimintansa Beats
Techcrunch 

Omia katunäkymäkarttoja Google Street Viewiin

Google laajensi joulukuussa Street View ~palveluaan. Siihen voivat käyttäjät nyt tehdä omia katunäkymäkarttojaan Photo Spherellä tai DSLR-kameralla. 
The Next Web 

Marco Polo jakaa sijaintitiedot yksinkertaisesti

Uusi mobiilisovellus Marco Polo jakaa käyttäjän sijaintitietoja. Sovellusta kiitetään pelkistetystä toimintalogiikasta.
Techcrunch 

Skydrivesta Onedrive

Microsoft ilmoitti tammikuun lopussa vaihtavansa pilvitallennuspalvelunsa nimen Skydrivesta Onedriveksi. Vaihdoksen ajankohdasta ei ole jaettu muuta tietoa kuin että "soon".  
The Verge 

Wikipediaan Elasticsearch

Wikipedia ottaa maaliskuussa tai huhtikuussa käyttöön tehokkaan uuden hakumenetelmän, Elasticsearchin
The Next Web 

Viber Out tarjoaa Skypea edullisempia puheluja

Viber Out on uusi puhelinpalvelu, joka tarjoaa kansainvälisiä puheluja Skypea edullisemmalla veloituksella.
The Next Web 

Chrome 32 torjuu haittaohjelmat

Google julkaisi Chrome-selaimensa version 32 tammikuun puolivälissä. Mediajätti lupaa uuden version pysäyttävän haittaohjelmat entistä tehokkaammin.  
Techcrunch 

Bing osaa simultaanitulkata

Microsoftin Bing-kääntäjän uusi mobiilisovellus osaa nyt kääntää kielellä A lausuttua puhetta puheeksi kielellä B.   
The Next Web 

Oppo N1:ssä on vääntöä

Kiinalaisvalmistaja Oppo julkaisi uuden puhelinmallissa N1:n joulukuussa. Android-laitteen erityisiin ominaisuuksiin kuuluu 13 megapikselin kamera, jonka linssiä voi vääntää eri asentoihin. 
The Verge 
CNET:in arvostelu
Droid Now'n arvostelu (mukana myös video) 

Hybriditabletti vaihtaa lennosta käyttöjärjestelmää

Taiwanilainen Asus julkaisi joulukuussa Transformer Book Duet -hybriditablettitietokoneen, joka vaihtaa lennosta käyttöjärjestelmää Androidin ja Windowsin välillä.
BBC (mukana myös video) 
Tech 2:n arvostelu 

Android hallitsee puhelinmarkkinoita

Canalys-yhtiön tutkimuksen mukaan maailmassa myytiin miljardi älypuhelinta vuonna 2013. Niistä 79 prosenttia oli Android-laitteita.
The Next Web 

Vastamyrkkyä Googlen älylaseille

Googlen älylaseista (Google Glass) on lyöty rumpua pitkään. Niiden arvellaan tulevan kaupalliseen jakeluun vuoden 2014 aikana, vaikka keksintöön liittyy yksityisyysongelmia. Indianan yliopisto on kehittänyt Placeavoider-ohjelman, joka estää Google Glassia levittämästä kuvan kohteen kannalta haitallista aineistoa..
Reutersin video Google Glassista
MIT Technology Reviewin juttu Placeavoiderista 

Älypiilolasit mittaavat glukoositasapainon

Googlen koekäyttämät uudet älypiilolasit mittaavat diabeetikkojen glukoositasapainon. Google etsii vasta kumppaneita hankkeelle, joten kaupallista jakelua saataneen vielä odottaa. 
Techcrunch 
The Next Web 
MIT Technology Review 

Google osti älytermostaatin

Google osti tammikuussa 3,2 miljardilla dollarilla talojen lämmitysjärjestelmiä valvovan Nestin. Järjestelmä osaa muun muassa säätää asunnon lämpötilan optimaaliseksi sen perusteella, onko huoneiston asukas paikalla. Ostoksen arvioidaan ennakoivan uutta informaatioteknologian trendiä, joka rakentuu niin sanottujen älyesineiden ympärille. 
Mashable 
MIT Technolgy Review 

Muita mediajättien talviostoksia

Apple-yhtiö osti joulukuussa Twitteriä varten perustetun haku- ja analyytikkosovelluksen Topsyn. Facebook puolestaan hankki tammikuussa muun muassa New York Timesin käyttämän sisäisen keskustelufoorumin Branchin sekä pelkistetyn linkkienjako- ja keskustelualustan Potluckin. Google taas näytti, mikä voi olla niiden yhtiöiden kohtalo, jotka päätyvät Googlen shoppailulistalle: mediajätti sulki aikaisemmin hankkimansa mobiilin tiedostonjakopalvelun Bumpin ja ryhmäkeskustelusovellus Flockin tammikuun viimeisenä päivänä. 
The Verge 
Pando 
Mashable
The Next Web 

Lentopostia Amazonista

Verkkokauppa Amazon vihjaisee tulevaisuuden logistiikasta. Se kokeili joulukuussa kauko-ohjattavia pienoishelikoptereita, joilla asiakkaan tilaamat tavarat toimitetaan kotiovelle. 
BBC  (mukana myös video)

Älyhaarukka hillitsee hotkimista

Hapifork-yhtiön valmistama uusi älyhaarukka tarkkaa käyttäjänsä ruokailutapoja. Jos älyhaarukka iskeytyy ruokaan liian tiheästi, syttyy laitteessa punainen varoitusvalo. Keittoruokien ystävät joutuvat vielä odottamaan älylusikkaa. 
The Verge 

Uutta kirjallisuutta

Metropolian kirjaston Pinterest-tili tarjoaa katsauksen uusimpaan kirjallisuuteen verkon uusien välineiden, opetusteknologian, yhteisöllisen median ja mobiilipalveluiden alalta. 


Uutisia kokoavat ja toimittavat vuoden mittaan

Sonja Merisalo ja Petri Silmälä, Metropolian tietohallinto,
yhteistyössä Metropolian kirjaston kanssa. 

 

Kirjoita lisäykset ja korjaukset sivun kommenttikenttään. Lähetä uutisvinkit sähköpostilla osoitekaavalla etunimi.sukunimi@metropolia.fi

 

Teknologiauutiset ilmestyvät seuraavan kerran 28. helmikuuta 2014. 

 

Lisää uutisia

Metropolian sosiaalisen median Twitter-tili

Faceblog-sivu Facebookissa

Upmash-sivu Google+:ssa

Tweetup-blogi Metropoolissa

Metropolian Yammer-tili (vaatii kirjautumisen)